Krásný, vánoční čas Vám všem, milí přátelé i vám, co jste právě navštívili naše stránky, které v poslední době každý den aktualizujeme

Štědrým dnem začínají Vánoce. Tento den připadá u nás na 24. prosince a jedná se o poslední den příprav na Vánoce. Zatím, co dopoledne je v mnohých rodinách poznamenáno shonem, v podvečer už všechno utichne, lidé spolu zasednou ke stolu.

Při pohledu do minulosti – konkrétně do období středověku, tak právě v tento den se končil starý rok a nový začínal 25. prosince, tedy na Narození Páně.

Štědrý den znamená většinou mnoho radosti, hlavně pro děti, které se od rána těší na Ježíška, jaké dárky přinese a kolik toho nadělí. Tradičně se v tento den rodiny navštěvují, tedy většinou na návštěvu jezdí tatínci s dětmi a maminky chystají večeři. Na štědrý den dospělí a větší děti zdrobí snad nejtypičtější symbol Vánoc – vánoční stromeček, ovšem některým malým dětem jej nosí společně s dárky Ježíšek. Mezi tradice, které jsou se Štědrým dnem spojené, patří postní oběd. Obvykle se podává hubník, či kuba, což jsou krajové názvy pro jídlo z krup a lesních hub.

Ve večerních hodinách se sejde celá rodina u štědrovečerní tabule a podává se tradiční kapr, i když v některých rodinách je nahrazován vepřovými řízky či jinými druhy ryb. Přílohu tvoří bramborový salát, ale také klasické brambory nebo bramborová kaše. Nesmíme opomenout i sladké průvodce celých Vánoc, a to tradiční vánoční cukroví, perníčky a bonbony či čokolády.

Kromě stromečku, kapra a cukroví patří k Vánocům i tradice, které se dodržují jen v některých rodinách. Jde například o lití olova, které se v posledních letech vrátilo. Pouštění lodiček s ořechových skořápek se svíčkou. Klasicky se také dává šupina z kapra pod talíř, aby zajistila peníze. Mnohé rodiny dodržují zvyk připravit prázdný talíř pro nečekaného hosta. A pak samozřejmě drobné zvyky, které mají jednotlivé domácnosti zažité a praktikují je pouze ony. Obvykle po večeři nastává ten krásný čas, kdy do většiny domácností dorazí Ježíšek.

Tak krásné a pohodové Vánoce, přátelé.

 

 

 

zdroj: pixabay, www.gbpicsonline.com, krippe, archiv free