Krásný zimní slunovrat roku 2023 vám všem, milí přátelé.

Česko čeká nejdelší noc v roce. Dnes 22.12. ve 4:30 nastal zimní slunovrat a tím začíná astronomická zima. Tento den je nejkratší v roce. Dny se budou pozvolna prodlužovat a Slunce bude stoupat výš nad obzor. Proto bývá nejchladněji až kolem poloviny ledna, nikoli v prosinci. Délka nejkratšího dne v roce, tedy čas od východu do západu Slunce, je v Česku kolem osmi hodin. Rozdíl v délce dne mezi nejjižnějším a nejsevernějším místem v ČR je přibližně 20 minut.

Přesný termín zimního slunovratu není pevně daný, protože rok netrvá přesně 365 dní. Většinou připadá na 21. či 22. prosince. Vzácně to může být i 20. a 23. prosince.

Zimní slunovrat je dozajista nejvýznamnějším svátkem našich předků. V době předhistorické nejvíce slavili Keltové. Významným svátkem se stal i pro Slovany, kteří slavili zrození mladého boha Slunce – Dažboga. Zimní slunovrat je symbolem lidské víry, že po tmě a zimě vždy přichází světlo a teplo. Vše začalo večer před tímto svátkem magickými rituály, které byly zaměřené hlavně na věštění. Rozkrajování jablíčka, házení střevíčku či lití vosku nebo olova se dochovala dodnes.

I my v těchto posledních dnech roku oslavujeme přírodní cyklus, zdobíme stromeček a zkrášlujeme naše příbytky, zapalujeme svíce, oslavujeme příchod světla. Přitom se setkáváme s rodinou, příbuznými i přáteli, hodujeme a navzájem si dáváme dárky. Je to čas zastavení, odpočinku a příprav na nový cyklus – nový rok. Dáváme si předsevzetí, stanovujeme nové si cíle, které chceme v novém a vždy lepším roce naplnit. Tak ať je ten nový rok lepší než rok pomalu odcházející.

Krásně zasněžený prosinec. Za tým Školy zdraví, Leoš Lacina

 

 

Kurzy, pobyty a masáže na jaro a léto 2024 již rubrice „Kurzy“.

Vychutnávejte předvánoční čas adventu a můžete se již podívat, naplánovat a přihlašovat v rubrice „Kurzy“. Kurzy i masáže s programovými informacemi ke kurzům a přihlášky pro jaro a léto 2024 jsme připravili a vložili do současných stránek do rubriky „Kurzy“, abychom již neblokovali přihlašování. Skoro všechna cvičební místa, lokality máme potvrzeny (viz žlutá na termínech). Pronajímatelé zařízení pro pobytové kurzy nám dluží informaci, jak to bude s cenou příští rok, proto zatím některé ceny nestanovujeme a je zcela možné, že hlavně u pobytových kurzů a ojediněle u víkendových může dojít vlivem nárůstu cen energií a stravy ke zdražování pro rok 2024. Proto ceny v organizačních informacích doplníme, jak budeme vědět všechny skutečnosti.

Postupně také doplníme do rubriky s kurzy a masážemi i podzimní kurzy a masáže. Případnou/é zálohu/hy uhraďte prosím až v lednu 2024. Nakonec malé překvapení. Elena Tomilina už má uhrazenou cestu na jarní blok 2024 a těší se vás.

 

 

Zatím, abyste mohli plánovat a rozvrhovat svůj čas roku 2024

uveřejňujeme Vám celoroční nabídku kurzů, seminářů a masáží

zatím s některými cenami ve zkrácené podobě.

 

zde. (obrazová verze jpg)             zde. (tisková verze pdf)

(Po kliknutí na zde se tabulka objeví. Kliknutím na šipku u prohlížeče vlevo se vrátíte zpět)

 

Myslíme na vás, na všechny, těšíme se opět na viděnou v roce 2024 a přejeme hodně štěstí, pevné zdraví

a plnou náruč optimismu.

Děkujeme. Krásný advent. Vaše Elena Tomilina a Škola zdraví.

 

 

 

 

pictures: pixabay.com, free obraz – (obrázek svíček, ilustr.obr. vánoční čas, stromek.png) archiv, zdroj text: novinky.cz