Krásný poslední adventní den a vánoční čas Vám všem, milí přátelé.

Na Štědrý den se dnes slaví čtvrtá neděle adventní, nazývaná také zlatá. Je vyvrcholením a uzavřením celého adventu, protože v této neděli následuje Štědrý den. Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru, který letos připadá na právě na zlatou neděli.  Tradice říká, že je dnes ten správný čas zapálit čtvrtou a tedy poslední svíci na adventním věnci. Čtvrtá svíčka je nebo by měla být opět fialová, je nazývána andělskou a představuje svíci za lásku. O Štědrém večeru se pak dává doprostřed věnce pátá bílá svíčka, která se nazývá Kristova a představuje život Ježíše Krista, který má přijít na svět. 

Těsně před Štědrým večerem si snad každý z nás slavnostně ozdobí velký nebo malý živý stromeček. Nesmíme zapomenout na vánoční třpytivé řetězy, dřevěné ozdoby, svíčky a pro děti sladké kolekce. Je krásné, když lidé nejsou lhostejní k tradicím, zvykům a obyčejům. I když se nenavštěvují přes celý rok, tak na Štědrý den se jen nejbližší patrně sejdou u vánočně prostřeného stolu se zapálenými svíčkami a spolu se budou oddávat štědrovečerní večeři.  Právě v této složité a vypjaté době nadešel čas vrátit se k podstatě oslav Vánoc, a tedy k původním křesťanským tradicím. Radostné Vánoce.

 

 

 

Myslíme na vás, na všechny, těšíme se opět na viděnou v roce 2024 a přejeme hodně štěstí, pevné zdraví

a plnou náruč optimismu.

Děkujeme. Krásný advent. Vaše Elena Tomilina a Škola zdraví.

 

 

 

 

pictures: pixabay.com, free obraz – (obrázek svíček, ilustr.obr. vánoční čas, stromek.png) archiv, zdroj text: novinky.cz